Oldalak

Látogass el új oldalunkra is:

Látogass el új oldalunkra is:
http://fuszernoveny.blogspot.hu/


2012. január 20., péntek

Kakukkfű (Thymus vulgaris)

Kb. mintegy 350 különböző nemesített, vadon élő, vagy egyszerűen csak tévesen ide sorolt változata létezik. A közönséges kakukkfű kb. 30-45 cm magasra nőhet természetes közegében, Dél-Európa mediterrán vidékein. Sötétzöld levelei és apró fehér virágai vannak, melyek nem csak gasztronómiai felhasználásában játszanak szerepet, hanem szemünknek is kedves látványt nyújtanak.
Igényeit tekintve fontos a jó vízáteresztő talaj és a meleg, napfényes hely. Fagyérzékeny, de megfelelő környezetben átteleltethető.

Leveleit fogyaszthatjuk frissen vagy szárítva, számos ételhez adhatjuk; salátákhoz, húsokhoz, levesekhez, míg virágzó hajtásvégeit szintén frissen vagy szárítva gyógyászati célokra használják. Erősen antiszeptikus, antibakteriális hatással bír, megfázás, köhögés ellen, valamint gyomorbántalmakra is alkalmazzák. Illóolaját más növényi eredetű, pl. napraforgó olajban hígítva jó mellkasi eredetű fájdalmakra, ill. reumatikus bántalmakra, fájó izületünket  masszírozva lehet hatásos segítség.

"Évelő félcserje, meleg -és fényigényes, szárazságtűrő" - írja róla a vetőmag forgalmazója, de ha kicsit bővebben szeretnénk utánajárni a kakukkfű jellemzőinek, saját tapasztalatunk azt mutatja, hogy a nyári nagy melegben, nem szabadföldi kiültetés (nagyobb méretű cserép, konténer) esetén bizony igényli a naponta/kétnaponta történő öntözést. Cserébe viszont gyorsan fejlődik majd, szépen terül, hiszen túl magasra nem fog nőni, és folyamatos, friss ellátást biztosít majd konyhánk számára.

A tavalyi nyár során, annak ellenére, hogy viszonylag későn fogtam hozzá, mégis elegendő kakukkfüvet sikerült kiszárítanom, melyről később részletesen is beszámolok majd.

thymus vulgaris
Kakukkfű (Thymus vulgaris)



* Érdekesség, hogy mind az ókori görögöknél, mind a rómaiaknál nagy becsben tartották e növényt. Míg az előbbieknél a kakukkfű a bátorság szimbóluma volt, addig a rómaiak a melankólia elleni gyógyírként tekintettek rá. Mindemellett kedvelték jellegzetes illata miatt is, melyet mi sem bizonyít jobban, hogy a görögöknél bóknak számított, ha valakinek azt mondták, olyan az illata, mint a kakukkfűé.
Forrás: Jessica Houdret & Joanna Farrow: The kitchen & garden book of herbs

Nincsenek megjegyzések: